Ciasto ze szpinakiem i granatem "leśny mech" 
Dodał(a): Gotujemy Dla: 5 osób Poziom trudności: średni Czas przygotowania: ok. 45 min. Wyświetleń: 1607
|
|
Dodał(a): Gotujemy Dla: 5 osób Poziom trudności: średni Czas przygotowania: ok. 45 min. Wyświetleń: 1607
|
|
• mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach ): 450 gram
• jajka: 3 sztuka
• łyżeczki proszku do pieczenia: 3 łyżka
• śmietany 30%: 300 mililitr
• mietan-fixy : 2 sztuka
• cukier wanilinowy: 1 sztuka
• owoce granata do ozdoby: 1 sztuka
Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody.
Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.
Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku.
Jeśli chcemy upiec ciasto na blaszce np. o wymiarach 24x35 trzeba podwoić składniki wydłużając czas pieczenia nawet do 1,5 godziny. Będzie z tego pełna blacha pysznego ciasta:)
Smacznego :)